Vaarbewijs halen

In samenwerking met Yamaha Marine kun je nu je vaarbewijs halen via Harderwijk Maritiem.

Yamaha Marine zorgt ervoor dat varen nóg leuker wordt. Want met een deugdelijke uitleg, een goede training en heldere praktijkoefeningen haal je meer uit jouw boot en buitenboordmotor. Daar wordt het leuker, veiliger en comfortabeler van. Yamaha werkt daarvoor samen met Vaarplezier en AquaPlanning.

Voor de praktijklessen van het vaarbewijs kiezen zij voor de efficiënte en betrouwbare motoren van Yamaha. De motoren van Yamaha blinken uit in gebruiksgemak, prestaties en comfort, waarmee elke praktijkles van Vaarplezier en AquaPlanning een unieke vaarbeleving wordt.

Harderwijk Maritiem en Yamaha stimuleren veilig watersporten en zorgen er zo met Vaarplezier en AquaPlanning voor dat kwaliteit, veiligheid en plezier hand in hand gaan. En dat varen nóg leuker wordt!

Klein Vaarbewijs 1 halen

Is je boot langer dan 15 meter of sneller dan 20 km/u? Dan heb je in ieder geval een Klein Vaarbewijs 1 nodig. 

Het Klein Vaarbewijs halen was nog nooit zo leuk! Want een Vaarplezier cursus bestaat uit twee theoriedagen, waarvan één op een boot (uniek in Nederland!). Dat is leuker, eenvoudig en wel zo logisch, want varen wordt leuker als je weet wat je doet. De cursus Klein Vaarbewijs 1 van Vaarplezier bestaat uit twee dagen, waarvan één normale theoriedag en één theoriedag op de boot. Tijdens de ‘normale’ theoriedag nemen we alle stof door, leggen we je uit waar je speciaal op moet letten en hoe je belangrijke zaken gemakkelijk kunt onthouden. Op de theorie-dag-op-de-boot gaan we het water op om de voorrangsregels, de verkeersborden, de betonning en al het andere in de praktijk te zien én te oefenen. De cursussen worden door heel Nederland gegeven.

Klein Vaarbewijs 2 halen

Is je boot langer dan 15 meter of sneller dan 20 km/u en ga je vaak de grote wateren op? Dan heb je ook Klein Vaarbewijs 2 nodig. 

De cursus Klein Vaarbewijs 2 doen we bij Vaarplezier op de meest logische manier, namelijk met theorie én praktijk! Dus ga je oefenen met de lesstof op een boot en steek je een groot, ruim vaarwater over (zoals het Markermeer of IJsselmeer) en navigeer je de hele tocht. Inclusief alle belangrijke onderdelen, zoals tijdsplanning, van-kaart-naar-kompas-berekeningen, tijden, veiligheidschecks en alles wat daarbij komt kijken! Ga je regelmatig ruim water op, dan is het zéér verstandig om goed te kunnen navigeren en te zorgen dat je alles weet van de (veiligheids)checks voor deze wateren. Dat kun je behalen met onze cursus Klein Vaarbewijs 2: navigatie, meteo, verkeersregels op ruim water en veiligheid komen uitgebreid aan de orde, zowel in theorie als praktijk!

Vaarregels leren kennen?

Ook als je geen vaarbewijs nodig hebt, is het wel handig als je weet wat de vaarregels zijn. Ook als is je boot nog zo klein het is altijd goed om op de hoogte te zijn. Samen met Vaarpleizer is daar nu de perfecte oplossing voor. Met de Introcursus Vaarregels gaan we 1 avond varen en leggen we je de belangrijkste vaarregels en verkeersborden uit, inclusief een aantal dingen over veiligheid. Zodat je daarna met een gerust gevoel met je sloep, supplank, roeiboot, waterfiets, motorkruiser, zeilboot of waterfiets over de Nederlandse wateren kunt tuffen, zoeven of scheren. De Introcursus Vaarregels is nuttig voor iédereen die het water op gaat, maar Klein Vaarbewijs 1 niet nodig heeft. Deze Introcursus is ook niet voldoende om daarna examen te doen voor het Klein Vaarbewijs, maar is wel een mooie en handige opstap als je dat daarna wél wilt doen.

VAARBEWIJS HALEN

Varen in het donker en dan?

Ga je ook wel eens in het donker varen? Die prachtige sterrenhemel aanschouwen vanaf het water in de openlucht? Kijk dan eens naar de cursus ‘Varen in het donker’. Met de cursus ‘Varen in het donker’ gaan we het water op als het – uiteraard – donker is. Dan varen we richting het IJ, één van de drukste waterwegen in Nederland, waar veel plezier- en beroepsverkeer samenkomt in allerlei verschillende formaten. We gaan daar leren de verlichting van grote en kleine schepen te zien, herkennen en benoemen. Tussendoor komen we diverse tonnen in het water tegen die verlichting hebben. Hoe herken je deze verlichting en hoe zoek je die op in de kaart (die we uiteraard bij ons hebben)? Deze cursus is handig voor iedereen die ‘s avonds wil varen, of als aanvulling op de cursus Klein Vaarbewijs of de Introcursus Vaarregels.

Marifoon cursus (Short Range Certificate)

Als aanvulling op de telefoon blijft de marifoon zijn nut bewijzen. In communicatie met andere schepen op drukke verkeerspunten, bij noodoproepen en voor communicatie met de wal heeft de marifoon een aantal voordelen ten opzichte van de telefoon. Bij noodoproepen bijvoorbeeld hoort niet alleen de reddingsdienst je (als je 112 belt), maar ook alle andere watergebruikers. Dat kan levens redden! Wij bieden daarvoor de SRC cursus marifonie. Dat is geldig als basiscertificaat en vergelijkbaar met Marcom B. En dat alles in één dag! De klassikale SRC (Short Range Certificate) marifooncursus is verreweg de populairste marifooncursus. Je oefent met realistisch werkende marifoons en sluit de dag af met het marifoonexamen. Marifoonoproepen die we behandelen zijn onder meer: aanloop Maasmond en Scheveningen, verkeersposten op binnenwater en we oefenen met DSC en Distress oproepen. Daarnaast behandelen we de EPIRB (wereldwijd noodbaken) en SART (noodbaken nabije schepen). Door deze praktische opzet slaagt bijna iedereen in 1 keer voor het marifoonexamen.

NauPro Vaarbewijs

Voor iedereen die beroepsmatig op kleine schepen vaart

De schipper moet bekwaam zijn, zo staat in de Scheepvaartverkeerswet én de Arbowet. Daarvoor is het Klein Vaarbewijs niet voldoende. Met het Klein Vaarbewijs wordt alleen een basiskennis van regels en omstandigheden schriftelijk getoetst, maar wordt niet duidelijk of de schipper deze kan toepassen en of hij/zij kan manoeuvreren en veiligheidszaken kan oplossen. Daarvoor is er nu het NauPro Vaarbewijs, een vierdaagse training bestaande uit één dag theorie, twee dagen praktijk en één dag veiligheidstraining bij STC-KNRM. Na deze opleiding beschikt de schipper over alle kwalificaties om zijn/haar werk op kleine schepen beroepsmatig uit te voeren. Bovendien blijkt uit onderzoek keer op keer dat goed opgeleide schippers minder schade veroorzaken aan eigen materiaal, en dat van anderen. Dat scheelt in kosten en in de inzet van jouw materieel. Voor geïnteresseerden hebben wij de folder ‘NauPro Vaarbewijs’, die we je graag toesturen.

Powerboot – RYA

Je kunt jezelf leren varen. Je kunt ook een RYA Powerboot cursus volgen, zodat je direct meer plezier hebt van je boot. Na een 2-daagse powerboot cursus kun je meer dan de meeste schippers na vele seizoenen. Je manoeuvreert met vertrouwen op lage en hoge snelheid, meert soepel af en aan en zorgt voor plezier bij je bemanning. Daarnaast leer je handigheden over traileren, onderhoud, vaarplanning en nog veel meer. Je kunt uit vier verschillende cursussen kiezen:

  • Level 2, 2 dagen voor startende watersporters
  • Intermediate, 2 dagen voor groter water zoals IJsselmeer en Zeeuwse Stromen.
  • Advanced, met een nachtvaartocht op groot en onbekend water
  • Tender Operator Training voor het varen op Megajachten

Personal Watercraft – RYA

Nóg meer plezier uit je Waverunner halen? Varen wordt leuker als je weet wat je doet! En dat geldt zeker voor machines als Waverunners: de tips, trucs en kneepjes van het vak maken het varen nóg leuker! “With great power comes great responsibility”. Dat geldt zeker voor de nieuwe generatie Waverunners. Ze kunnen strakker door een bocht dan een sportwagen én accelereren sneller. In een één daagse cursus laten we zien hoe je zo veilig mogelijk de grenzen opzoekt van jouw Waverunner, jezelf en het vaarwater. Naast tips over vaartechnieken laten we ook zien hoe je je Waverunner in een perfect conditie houdt zodat hij na een lange winter weer probleemloos gebruikt kan worden. Traileren, te water laten, omgaan met brandstof en tochtplanning komen uitgebreid aan bod.

Deze vaartrainingen worden mede mogelijk gemaakt door: